Sivas Pergole Kamelya Bank Masa Ahşap Ürünler imalatı
Mantarlar
Tohumları ormanda, ahşabın kesildiği yahut kurutulduğu fabrikada fazlaca ölçüde bulunduğundan yapıya gelen her kerestede makul ölçüde mantar bulunmaktadır. Ahşabın çürümesine, renginin bozulmasına, lekelenmesine neden olurlar. Renk bozulması ve lekelenmeler ahşabın dayanıklılıkını etkilemez. Kimi çeşit mantarlar ahşabın selüloz yahut ligninine hamle ederek ahşabı bozarlar. Gelgelelim rutubetli havada üremeleri mümkün olduğundan ahşap kuru kaldığı yahut havalandırıldığı sürece mantar üremesi mümkün değildir. Ahşabın nem alması halinde borucuklar içerisinde üreyerek çürümesine, yumuşamasına ve mukavemet kaybına sebebiyet verirler.
Kurtlar
Ahşap içine bıraktıkları yumurtalardan çıkan yavrular ahşabı talaş haline getirir. Açtıkları kanallarda süngerimsi ortam oluştururlar. Kanallar umumiyetle dış yüze kadar çıkmadığından varlıkları vurulduğunda çıkardığı sesten anlaşılır. Birtakım zehirli unsurları bünyeye vermek faydalı sonuçlar sağlar
Isı
Isı çoğalması ve düşmesi, ahşapta nem değişimlerine neden olur. Bu değişimler ahşabın mekanik direncini bozar. Ahşap neme maruz kalırsa şişer, kuruyunca büzüşür, fazlaca kuruysa çatlar ve nem nispeti çok fazlaca olursa çürümeler başlar.
Su ve Nem
Ahşabın özündeki su ölçüsünün azalması, ahşabın kurumasına, çatlamasına ve büzülmesine neden olur. Bu nedenle suyu ve nemi bünyesine süratle emen ahşabın yapısı bozulur. Biyokorozyon ile çürümeler başlar ve estetik manzara bozulur.
UV Işınları
UV ışınları ahşabın içerisindeki lignini tahrip eder. Lignin ağacın hücrelerini birleştiren, yapıştıran bir unsurdur. Birbirine yapışmamış ahşap hücreler parçalanır ve ahşabın yapısını bozar. Bu durumda ahşap suyun tahrip edici tesirlerine karşı savunmasız ve daha geçirgen bir hale gelir.
Yangın
Yanıcı olan ahşabı ateşe karşı müdafaanın iki yolu vardır. Birincisi yüksek ısıya ahşaba yaklaştırmamak için üzerini kireçli, alçılı, killi sıvalarla kaplamak, ikincisi ise üzerini aleve dayanıklı boya ve vernikler ile boyamaktır. Boraks ve alüminyum tuzlu kimyasal likitleri ahşaba şırınga ederek yangın dayanıklılığı artırılabilir.
Ahşaba Zarar Veren Etkenler
AHŞAPTA BOZULMALAR
Renk Değişimi
Çoğunlukla mantar tesiriyle meydana gelir. Reçinelerde yaş halkalarında mavileşme, kayınlarda sarı lekelerin oluşması olarak göze çarparlar. Tıpkı devranda bu lekeli konumlar gayri nahiyelere nazaran daha yumuşak dokuludur.
Çürüme
Çürümeler umumide mantar tesiriyle ortaya çıkar. Çürüme olan yanlar yumuşar, tozlaşır ve devirle kovuk haline dönüşür. Bu çürümelere, ekseriyetle rutubetli, ışıksız ve hava akımının olmadığı bölgeler de depolanan ahşaplarda rastlanır. Bu ortamlar mantarlaşmayı kolaylaştırır. Ahşabın mekanik ve fizikî özelliklerini olumsuz yanda tesirler.
Böcekler
Bazı böcekler odunu yiyerek beslenirler. Bu böceklerin faaliyeti ile ahşabın içerisinde bir ekip boşluk ve kanalcıklar formunda böcek ve kurt yenikleri oluşur. Kesitin azalması sebebi ile dayanıklılık düşüklüğüne neden olan bu üzere oyuklar ahşap için kusur sayılır.